Lean management?Este sistemul Lean management aplicabil NUMAI pentru companiile care fac producție? Sau se poate aplica și la cele care oferă servicii?

Sistemul Lean management este numai pentru companiile mari? Sau și pentru cele mici?

Depășind toate ideile preconcepute, un sistem Lean Management se aplica în toate activitățile în care sunt implicați oameni. Scopul sistemului Lean Management este de a maximiza valoarea adăugată. Și scopul oricărui antreprenor este de a obține profit și de a maximiza valoarea afacerii în timp. Așadar, Lean Management este aplicabil în toate organizațiile, mari sau mici, indiferent de profil.

Analizând simplist un proces de obținere a profitului, acesta este identic pentru toate organizațiile, fără a intra în detalii despre complexitatea procesului:

Proces simplificat lean management

Pentru a executa produsul este nevoie de resurse (umane si/sau materiale) care să aducă valoare adăugată produsului, adică să transforme „materialul” brut în ceea ce cere clientul.

De exemplu:

O firma care face șuruburi. Lean management în producție

După ce primește comanda de la client se aprovizionează cu materiale și folosește OAMENII și mașinile pe care le deține (resurse) pentru execuția șuruburilor (adăugă valoare materialului brut). Acest proces se finalizează cu livrarea la client și încasarea banilor

O firma producătoare de software. Lean management în servicii.

După ce primește comanda de la client folosește OAMENII, calculatoarele și soft-urile deținute pentru execuția soft-ului cerut de client (adaugă valoare) și acest proces se finalizează cu livrarea la client și încasarea banilor.

Asa cum ai observat deja, firmele din cele doua exemple pot fi foarte mari sau mici!

În același timp, ai observat ca NU este important cât de mare este comanda clientului (poate fi 1 buc. sau 10000 de bucăți).

Ceea ce este important este zona în care Compania Executa Produsul!

Aceasta zona are 2 parametrii principali, care fac diferența dintre o firmă puternica și una care se îndreaptă spre faliment:

  1. Timpul în care se executa comanda și
  2. Costurile cu care se executa comanda.

Aceste două zone sunt ținta sistemului Lean Management. Cu cât timpul în care se execută comanda este mai scurt și costurile sunt mai mici, cu atât valoarea adăugată produsului este mai mare.

Întrebare: Cum poate fi redus timpul de execuție a comenzii?

Răspuns: Prin eliminarea pierderilor de timp. Pierderile de timp se materializează în:

  • timp de așteptare;
  • timp de transport;
  • timp de reparații;
  • timpi care nu aduc valoare produsului (ex Controlul de calitate).

Întrebare: Cum pot executa produsul cu costuri mai mici?

Răspuns: Prin reducerea pierderilor. Pierderile de timp exemplificate mai sus, COSTĂ. Și costă mult!

In plus, se generează pierderi importante și prin:

  • Supraproducție;
  • Defecte;
  • Mișcări inutile;
  • Exces de inventar.

Prin aplicarea sistemului Lean Management, toate aceste pierderi pot fi reduse la jumătate! Asta înseamnă ca veți putea livra în jumătate din timpul în care o faceți acum și cu costuri la jumătate.

Si tu poți beneficia de aceasta reducere de costuri! Contactează AVO.

AVO Lean Consulting srl este specializată în implementarea și dezvoltarea sistemului Lean Management, cu rezultate care le permit clienților noștri sa spună că performanțele obținute depășesc țintele inițiale, toate acestea folosind aceleași resurse (umane și materiale).

One thought on “Unde se poate aplica Lean management”

  1. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

Comments are closed.